https://www.morcata.cz/bellis/morcedivoke.htm

14.12.2009 20:38

Morče divoké

(cavia a aperea)

Morče divoké má odlišnou stavbu těla od domácího. Je o něco delší a také hubenější. Má úzkou hlavu, což jim napomáhá procházet mezi křovisky. Také je to výborný skokan, který při leknutí může vyskočit až 1 metr do výšky Zbarvení je tmavohnědé až černohnědé (podobné zlaté aguti). Kožíšek je o hodně tvrdší než u našich domácích morčat.

Je společenské a žije v koloniích. Vyhrabávají si zemní nory, nebo osidlují opuštěná doupata jiných zvířat. Žije jako stepní zvíře v travinách a křoviskách. Morče divoké začíná být aktivní za soumraku a v noci, což slouží jako ochrana proti dravcům, šelmám a jiným nebezpečným zvířatům.

Rozmnožování je téměř stejné, jako u domácích morčat. Březost trvá 62-70 dní. Mláďata se rodí již se srstí, vidí, slyší, jsou zcela vyvinutá. Už druhý až třetí den mohou pojídat tuhou stravu. Jsou tedy brzo samostatní. Samice mláďata kojí okolo tří týdnů.

Indiáni morčata pojídali, někdy je chovali jako domácí zvířata, anebo jako obětní zvířata. Dokonce bylo nalezeno mumifikované morče v hrobech dávných indiánů, jako milodar. Indiání místo drůběže a dobytka chovali tato morčata.

—————

Zpět