https://www.morcata.cz/bellis/aguti.htm

14.12.2009 20:45

Aguti zlatý a azarův

(Dasyprocta aguti)

Aguti zlatý se vyskytuje v centrální Brazílii a v Peru na okrajích pralesů v křovinatých porostech i v lesích. Na otevřených pláních jej nenajdeme. Má noční aktivitu. Přes den se ukrývá v norách, které si vyhrabává pod kameny nebo kořeny stromů. Občas využívá i duté kmeny a skalní rozsedliny. Dosahuje délky okolo 35 cm a hmotnosti do 9 kg. Agutiové mají zadní nohy delší než přední. Na nich jsou jen tři prsty s drápy připomínajícími kopýtka.

Živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Požírají zelené části rostlin, kořínky, k ůru, plody, bobule a nepohrdnou ani hmyzem nebo malými obratlovci. Ve své vlasti je loven pro maso. Je poměrně častým chovancem zoologických zahrad. V zajetí se dobře rozmnožuje.

Březost trvá 106 dnů. Samice rodí 1-2 mláďata, která jsou osrstěná, vidí a krátce po porodu se čile pohybují. Za několik dnů přijímají pevnou stravu, ale samice je kojí asi 3 měsíce. Dospívají v osmi až deseti měsících. Mohou se dožít až dvaceti let. Základ krmné dávky tvoří zelené krmení-tráva, vojtěška, listová zelenina, větve stromů a listy. Dále se jim podává kořenová zelenina, ovoce, zrniny a granulové směsi pro kopytníky.

Na fotkách je Aguti azarův. Aguti zlatý je velice podobný, akorát má více barvu na zadní části těla do zlatova.

Tyto aguti jsou nafoceny v zoo Lešná.

—————

Zpět