Moje poznatky

01.12.2009 18:04

Jak chovat pískomila ubytování a strava

 

V divoké přírodě žijí pískomilové ve velkých rodinných skupinách. Na 1 samce 2 až 5 samic samci si spolů hrajou do určitýho věků pak ho může pokousat a nebo zabít vyjmečně dominantní  samec nechá samce ve skupině ale nesmí se pářit opčas se stane že se páří ale nesmí je vydět Dominantní samec to platí i u samic.

 

V čem pískomila chovat

Pískomila lze chovat akváriu.Vždy bychom ovšem měli dbát na to, aby měl pískomil dostatek prostoru. Pro dva pískomily by mělo stačit akvárium o velikosti délka 60 x šířka 50 výšku doporučuju do 80 cm a můžete tam udělát i patra nebo tak pískomilové rádi lezou do výšek a hrabou. Výška už záleží na nás.

Výhody akvária jsou,že se v něm cítí v bezpečí a že všude dokola nenacházíme hobliny a jinou podestýlku.

Pískomilové totiž velmi rádi hrabou a zkouší norovat.Pískomilové dokáží velmi vysoko vyskočit a snadno uniknou.
 

 

Vybavení obydlí

Hobliny, popřípadě nějaké speciálně určené podestýlky a nebo od každého trochu. Pískomilové si sami vytvoří směs, kde nebude pomalu poznat, co bylo původní. Dále potřebují napáječku, akvária buď s přísavku nebo závěsnou. Počítejte ovšem s tím, že jsou velmi vynalézaví a dokáží šikovně napáječku shodit a odhlodat přísavku. Důležitou součástí je miska na písek.Písek nebereme ze zahrádky, ale kupuje se speciální koupací písek pro činčily. Každý písek má však jinou konzistenci a kvalitu. Je dobré dávat trochu písku a denně jej měnit. Pískomilové se jej nejen naučí používat jako koupel, ale po koupeli poslouží jako záchodek. Dobré je pořídit i misku na krmivo, není sice důležitá, protože pískomilové si radši jídlo zahrabávají a pak vyhrabávají. Ale při pravidelném sypání si zvyknou na tohle místo chodit a čekat nový příděl krmiva.

Hračky pro pískomily

Pískomilům jako hračka poslouží cokoliv, co se dá hlodat. Nejjednodušší jsou ruličky od toaletních papírů ovocný větve šišky .

Pak je doplnit různé větve s kůrou nejvíc mineralů a vitamínů i dřevěné větvičky stromů (ale nesmí být jedovaté Tis Mödřín opadavy ). Vlastně jako zábava pro hlodání jim bude sloužit skoro vše co bude v kleci. takže se připravte na to, že domeček nebude jen jeden.

Jak krmit pískomila

Směsí na krmení určené přímo pro pískomily. Pískomilům stačí směs, která se prodává pro drobné hlodavce. Měli by jsme se vyvarovat směsi s přemírou slunečnice, i když ji pískomilové zbožňují, může vést k obezitě.

Jídelníček je možné zpestřit moučným červem cvčky konipasy hmyz  jogurtem nebo kouskem sýru, z oblasti zeleniny a ovoce lze použít skoro vše. Nikdy jim nepodávjte citrusové plody, avokádo citron pomeranče a je vhodné se vyvarovat zelenině s vysokým obsahem š'ťavelanů (rebarbora, špenát). Doplňky by se nemělo přehánět. Jako pamlsek nebo odměnu lze použít piškoty či dropsy a odměny určeny přímo hlodavcům. Pískomilům můžou zachutnat i speciální tráva pro hlodavce nebo pampelišky (ovšem měly by být umyty a nezapařené). Pro dobrý růst zubů je vhodné podávat kousek sušeného tvrdého pečiva a je možné přidat tyčinku pro hlodavce.Důležitou součástí by měla být i pitná voda, která by se měla pravidelně měnit a pískomil by měl mít možnost se napít, kdykoliv bude chtít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět